donderdag 18 februari 2016

Pin it & make it - #5 - tomatensoep

Ik eet ongelofelijk graag soep. Alle soorten, het maakt niet uit, een goede verse soep kan er bij mij altijd in! Lekker en daarenboven ook nog eens een ideale maaltijd voor drukke dagen.

Onze vier kinderen spelen veldhockey, in competitie. Dat betekent veel trainingen in de week (van maandag tot en met vrijdag is elke dag na school gevuld met hockey), en overvolle zaterdagen met wedstrijden verspreid over het hele land. Soms is het dan ook zo dat samen eten haast niet mogelijk is, als de ene bijvoorbeeld traint tot zes uur en de andere begint er dan pas aan.
Een grote pot warme soep, die staat te pruttelen op het vuur, met vers gebakken stokbrood erbij, is dan een welkome maaltijd voor die dagen. Iedereen schept gewoon zijn/haar kom vol wanneer die wil!


Om niet telkens te hervallen in dezelfde soorten soep, verzamel ik nieuwe ideetjes op mijn Pinterest bord 'to eat - soup'. 
Gisteren maakte ik daarvan de Italiaanse tomatensoep met mascarpone. Een heerlijk romige en dikke soep, volgens een recept uit de Allerhande van Albert Heijn. Zalig lekker! En gelukkig bleef er nog net één kleine kom over voor mijn lunch van vandaag!

Recept

1 ui
2 teentjes knoflook
3 el olijfolie
1,5 kg tomaten
70 gr tomatenpuree
3 bouillontabletten
1 liter water
250 gr mascarpone
100 gr verse rode pesto
vers basilicum

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een grote soeppot.
Fruit de ui en knoflook ongeveer 2 min. zachtjes.
Snijd de tomaten in blokjes.
Voeg de tomaten samen met de tomatenpuree toe 
en laat alles nog 5 min. zachtjes koken.

Verkruimel de bouillonblokjes erboven
en voeg het water toe.
Breng aan de kook en laat 10 min. zacht koken.
Roer de mascarpone erdoor.
Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
Schenk het door een zeef boven een andere pan.*
Roer de helft van de pesto erdoor
en warm al roerend nog 2 min. zachtjes op.

Breng de soep op smaak met peper.
Serveer met enkele basilicumblaadje en de rest van de pesto.
(en eventueel geroosterde pijnboompitten).

Smakelijk!

* Zeven deed ik zelf niet. Voor mij hoeven de tomatenvelletjes er niet uit, en door niet te zeven blijft de soep wat dikker, wat ikzelf wel graag heb.

12 opmerkingen:

  1. Mmmm, ik wou dat er voor mij ook een kommetje over bleef :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit! Mooi gefotografeerd...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Njammie, dat ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze ga ik zeker en vast eens uitproberen.Dank je wel voor het receptje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo herkenbaar... Hier is het soms ook niet altijd mogelijk om samen aan tafel te zitten. Toch sta ik erop dat we zo gezond en gevarieerd mogelijk eten en dus maak ik hier vaak een ovenschoteltje die ik dan in individuele porties verdeel en voor iedereen op het gepaste moment in de oven schuif. Jouw idee om een grote kom soep te maken vind ik dan ook fantastisch: voedzaam en vooral: snel klaar. De eerstvolgende zaterdag dat onze Lucas weer eens een voetbalmatch aan de andere kant van het land moet spelen, maak ik zeker eens jouw soep-receptje klaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk!
    Deze soep ga ik zeker eens maken!
    Bedankt voor het delen.
    Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat smaakt mij ook altijd, verse soep. En al helemaal tijdens de koude winterdagen. Ik pin mee! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit is een welgekomen afwisseling voor mijn vertrouwde wortelsoepje! Ziet er heerlijk uit! Pinnen maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Soep smaakt altijd!Ziet er heerlijk uit!Zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik had er hier over gelezen, gepind en vandaag gemaakt.... Bedankt voor de tip, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen