woensdag 1 oktober 2014

Mijn culinaire inspiratiebron.

Vandaag is het wereld veggie dag.  Maar hier bij ons thuis is het dat laat ik zeggen toch minstens vier van de zeven dagen. Voor mezelf maak ik er dat zeven van de zeven van, want ik eet (weinig of) geen vlees.  De weinige vleesgerechten die hier gemaakt worden zijn dan ook voor de vier kinderen en de echtgenoot.

Ik kook echt ontzettend graag.  Zet me een hele dag in de keuken, en je maakt van mij een blij mens. Ik word er rustig van, het ontspant me door en door, en oh, wat vind ik het heerlijk om kookboeken te doorbladeren op zoek naar weer nieuwe ideeën om uit te proberen.  De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik wel zo een beetje een lichte verslaving heb aan het kopen van kookboeken.  Ik kan er niet aan weerstaan.  Het leest voor mij net als een goede roman :-)

Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Pascale Naessens. Al bij haar eerste boek was ik verkocht. De eenvoud van de recepten spreekt mij enorm aan.  Ik houd er niet van als er voor een gerecht een hele resem aan ingrediënten nodig is.  Als ik een lange lijst zie staan, knap ik meestal al snel af.
Juist door die eenvoud, en het pure gebruik van al de ingrediënten, wordt er rust gebracht in mijn keuken.  Eerlijk waar, koken uit haar kookboeken is de beste ontspanning die er bestaat!  Voor mij dan toch.

Deze maand kwam haar vijfde kookboek uit.  Puur eten dat je gelukkig maakt. En dat klopt helemaal.  Het maakt me helemaal gelukkig en blij.  De recepten uit alle vijf de boeken zijn zo overheerlijk dat ik er werkelijk nooit genoeg van krijg.

pascale'


Een van mijn favoriete recepten uit het nieuwe boek zijn de courgettes en tomaten met fetakaas.  Ik maak daar altijd ruim genoeg van, zodat ik nog wat over heb voor de lunch van de volgende dag. Met wat quinoa met basilicum erbij helemaal een perfecte maaltijd!

pascale 2Collage


En om mijn grote honger naar steeds meer veggie inspiratie wat te stillen, zijn tips hier heel erg welkom.  Zeg me eens, hebben jullie een favoriet kookboek dat zeker de moeite waard is en niet mag ontbreken in mijn keuken?

33 opmerkingen:

  1. Probeer eens "Spannende Salades" van Caroline Hofberg. Topboek als je het mij vraagt:))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zocht het eens op. Ziet er ook super uit! Morgen eens gaan bekijken in de boekenwinkel :-) Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  2. Haha... ik ben ook weer zo lovend geweest over de lekkere inspiratie van Pascale Naessens ;-))) Zie http://fetedesgamins.blogspot.be/2014/09/avocado-tomaat-zalm.html Helaas, niet vegetarisch. En eigenlijk heb ik ook geen vegetarische kookboeken, al koken we zo wel vaak. Ik kies eigenlijk ook vaak voor eenvoudige boerengerechten als ik vegetarische schotels op tafel zet, zoals pasta met lookroomsaus met champignons, heerlijk winters ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Die moet ik me dus zeker aanschaffen! Al veel positiefs over gehoord. Morgen richting boekenwinkel :-)

      Verwijderen
  4. Niet exclusief vegetarisch, maar wel ecologisch, deze van VELT: Lekker ecologisch! Schijnt goed te zijn: http://www.velt.be/winkel/pag420+aanpassen+40

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eerst en vooral : fijn nog eens een blogbericht van jou te lezen. We delen dezelfde inspiratiebron. De boeken van Pascale zijn de meest gebruikte kookboeken hier in huis. Laatst kocht ik het boek : Four Play, speelse vegetarische gerechten voor vier seizoen van Princess Misia. Op de blog van Ma vie en Vert kan je ook een inspirerend bericht lezen vandaag naar aanleiding van World Veggie Day. Verder haal ik ook veel inspiratie bij foodbloggers : Mind your Feed, Lepeltje Liefde, Eet het Beter, Puur Suzanne en Bioteaful. Zeker de moeite om ook daar eens te gaan kijken. Ik ben niet 100% vegetarisch maar eet al veel minder vlees dan vroeger. Sinds ik anders ben gaan eten, ook al 10kg kwijt en kilo's die er af blijven, geen jojo meer. Pascales recepten zijn zo goed als dagelijkse kost hier.
    Lieve groetjes,
    CreativEls

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de foodblog tips! Daar valt inderdaad ook heel veel inspiratie te halen!

      Verwijderen
  6. O op dit bericht reageer ik graag ! Ik lees je blog heel graag maar voel me nooit echt geroepen om te reageren omdat ik nooit veel extra kan toevoegen. Maar vandaag deel ik graag met jou mijn liefde voor het koken en voor de boeken van Pascale Naessens. Heel veel liefelingsgerechten uit haar boeken : aubergines uit de oven met tomatensaus bv., maar ook de heel snel klare tomaten+spinazie+feta en kurkuma. Maar vandaag kookte ik toevallig vegetarisch via een recept dat ik vond op famme. Ik deel het graag. De oudste was razend enthousiast, de drie jongsten hadden wat 'aanmoediging' nodig. ZE vonden het niet overheerlijk maar ook niet echt onlekker. Eerder 'ongewoon'. Besluit : te doen met kinderen. Want ik geef toe : vaak kook ik twee potjes als het te weinig kids-proof is naar mijn oordeel. Deze keer maakte ik er kip bij voor de kinderen en groene asperges (ik beken diepvries) voor mezelf. Smakelijk ! (o ja : ik maakte een hele groene kool voor het ganse gezin, een ganse courgette, een blik kikkererwten, ik deed twee kleine brikjes kokosmelk erin en alvorens te mixen was er ook nog water nodig om de saus toch beetje te krijgen tot een saus. Net vergeten : grof zout en peper :))

    http://www.famme.nl/recept-kikkererwten-kurkuma-curry-met-groene-kool/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. lievelingsgerechten (met v dus) en nIet vergeten (ipv net) : oeps oeps te snel :)

      Verwijderen
  7. Hier nog iemand die fan is van veggie en de kookboeken graag in de kijker zet in haar glazen kast!De boeken van Pascale worden regelmatig gebruikt.Het nieuwe staat op mijn verlanglijstje...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn nieuwste aanwinst is dit boek: http://princessmisia.com/blog/get-my-book/. Een aanrader als je eens iets speciaals wil maken ;) Het boek is nog maar net uit. Nog niets uit kunnen maken, maar het ziet er allemaal verrukkelijk uit. Zoals: Rode bieten pizza, spruitjestaart (Ja echt!) met feta, courgettenoodles met zelfgemaakte persto en kerstomaatjes,...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. *Naam van het boek: Fourplay - van Princess Misia.

      Verwijderen
    2. Grappig, ik vermeldde dit boek hier eerder al. Een aanrader, inderdaad.

      Verwijderen
    3. Ik kocht het boek al via de blog van Princess Misia :-) En inderdaad een aanrader!!

      Verwijderen
    4. Haha, CreativEls; Ik had het natuurlijk niet gezien ;) Maar bij deze nog wat extra aandacht voor het boek!

      Verwijderen
  9. Ik ben al een paar maanden verknocht aan Vegalicious! Maar als ik die ooit moe word, moet ik me precies maar eens wagen aan de Pascal Naessens-hype :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind die van Pascale Naessens ook goed, maar te weinig vegetarisch naar mijn zin om ze me aan te schaffen.
    Ik ontdekte een paar maanden terug de blog De Groene Keuken. Zij brengt ook een paar keer per jaar een soort kookmagazine uit. Lijkt me echt de moeite!
    En Veg! natuurlijk!
    En De Moestuin van Mme Zsazsa.
    Oh, wat heb ik zin in lekker eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar, ze werkt ook veel met vis. Maar dat eet ik wel graag, enkel vlees laat ik staan. Geen rasechte vegetariër dus ;-) De groene keuken heb ik onlangs ook ontdekt, heel leuke blog!!

      Verwijderen
  11. Wij doen hier ook bijna dagelijks een 'Pascalleke' zoals mijn man het zegt. lekker!
    Vergeet ook niet te gaan kijken op de blog van Dorien: www.jongesla.com om je duimen en vingers bij af te likken. Ik heb er het voorbije weekend een heel buffet voor 70 personen mee gekookt! (mijn man deed de zalm en de rosbief)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Plenty van Ottolenghi, wat een heerlijk boek is dat. De groentelasagne, echt ge-wel-dig. Veel snijwerk (bij voorkeur met mandoline) maar zoooo goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Fan van Pascale, maar megafan van The forest feast kookboek!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heb net weer een heerlijk recept gemaakt uit het laatste nieuwe kookboek van Pascale. Lekker! Op www.hapjesprinces.be vind ik ook wel eens ideeën, ook voor suikervrije tussendoortjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. de moestuin van mme zsazsa! Hier wordt er (écht) bijna dagelijks gekookt met de recepten van Dorien Knockaert...heel eenvoudig maar súperlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben ook erg fan van Dorien Knockaert! Werkelijk topreceptjes vind ik het :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. The forest feast is een super kookboek! Mooie plaatjes en heerlijke recepten! En ik haal veel inspiratie uit het blog "oh she glows" en uit haar kookboek (helemaal veganistisch)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben ook fan van de recepten van Pascale Naessens. Probeer verder Yotam Ottolenghi eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bedankt voor het recept, ga ik morgen eens proberen met courgettes en tomaten uit de tuin.
    Een 'ouder', maar heel leuk (mijn eerste goed) vegetarisch kookboek is dat van de Warempel in Gent (Vegetarisch Genieten, uitgegeven onder KAV praktische school).
    En verder ook veel mme Zsazsa en Dorien K. hier.
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Allemaal heel erg bedankt voor de vele tips! Ondertussen ligt de Veg! hier te pronken. Deze van Ottolenghi staan ook nog hoog op het verlanglijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hier ook een grote fan van Plenty, Veg! en Dorien Knockaert! Mijn kookboekenkast is verder aangevuld met nog heel wat andere kookboeken (te veel om op te noemen). Voor plantaardige recepten kan je ook eens een kijkje op mijn blog nemen: http://fiekefatjerietjes.wordpress.com/recepten/

    BeantwoordenVerwijderen